Wino białe

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.

Wino polskie

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.