dania wegetariańskie z mozzarella

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

przystawki z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.